Dermabrazyon Nedir?

Derinin en üstteki tabakasının kontrollü bir şekilde soyulması işlemine dermabrazyon denir. Bu işlemin amacı, deriyi pürüzlü görünümünden kurtararak yumuşak bir doku yaratmaktır. İşlem sırasında bir motora takılı olan fırça ya da elmas freze gibi cihazlar hızla dönerek zımpara görevi görür ve cilt yenileme işlemi yapılmış olur. Dermabrazyon işlemi, geçirilen ameliyat ya da kazalardan sonra oluşan izlerde, sivilcelere bağlı olan bozukluklarda ve farklı deri oluşumlarının giderilmesinde etkin olarak kullanılır. Tüm ciltte uygulanabildiği gibi daha küçük noktalarda da uygulanabilir. Yüz germe ve peeling gibi diğer cilt ameliyatlarıyla beraber uygulama imkanı da mevcuttur.

Dermabrazyon Kimler İçin Uygundur?Dermabrazyon

Öncelikle dermabrazyon yaşlanmayı engelleyici ya da ciltteki izleri tamamen yok edici bir işlem değildir. Bu nedenle her yaş grubundan kadın ve erkekler için uygulanabilir. Ancak yaşa bağlı olarak iyileşme süresi uzadığından yaşı ilerlemiş hastalar için çok fazla önerilmez. Ek olarak; ten rengi de dermabrazyon için önemli bir değişkendir. Koyu tenli hastaların cerrahi işlem gören bölgelerinde daha açık renkli değişimler olabilir. Aynı şekilde açık tenli hastalarda da kızarıklıklar oluşabilir.

Dermabrazyon Operasyonu İçin Hazırlıklar Nelerdir?

Dermabrazyon işlemi küçük ve basit bir işlemmiş gibi görülse de bu konuda yapılabilecek en doğru girişim uygun eğitimi almış bir plastik cerrah bulmaktır. Uzman plastik cerrahla ilk muayenede hastanın beklentileri ve istekleri net bir şekilde analiz edilmelidir. Cerrah, tüm ameliyat detaylarını eksiksiz olarak hastaya aktarmalıdır. Operasyon öncesinde yeme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı kısıtlamaları gibi konularda doktor tarafından hastaya bilgi verilir.

Dermabrazyon Operasyonu Nasıl Yapılır?

Tüm cilt için dermabrazyon uygulanacak ise genel anestezi, daha küçük bölgeler için uygulanacak ise lokal anestezi ya da sadesyon yapılır. Ameliyat süresi işlem yapılacak alanın büyüklüğüne göre 15 dakika ile 1 saat arasında değişir. Cilt soyulması işlemi en etkin sonuca ulaşılana kadar devam eder. Pek çok ameliyatta izler tamamen kaybolmaktadır. Soyulan alana ağrı kesicili pomadlar uygulanarak pansuman işlemi yapılır.

Dermabrazyon Operasyonu Sonrasında Neler Olur?

Ameliyatın ilk dönemlerinde cilt dokusu kızarık ve şiş olacaktır. Zaman zaman ağrı, sızı ve yanmalar görülebilir. Oluşan şişlikler birkaç hafta içinde sönmeye başlar. Şişliklerin sönmesiyle birlikte deride kabuklaşmalar ve yeni deri oluşumları başlar. Bu dönemde kaşıntı olması normaldir. Doktorunuzun tavsiyeleri ameliyat sonrası iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Tıraş olurken jilet kullanılmaması ya da direkt güneş ışığından uzak durulması bu tavsiyelerden birkaçıdır. Dermabrazyon işlemi sonrasında olağan dışı bir durum görüldüğünde derhal plastik cerraha başvurulmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde en sık karşılaşılan durum ciltteki lekelenmelerdir. Hastanın cilt yapısına göre açık renkli ve koyu renkli lekeler görülebilir. Küçük sivilce oluşumları da rastlanılan bir diğer komplikasyondur.

Dermabrazyon Operasyonu Sonrasında Normal Hayata Dönüş Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat yaralarının iyileşme durumuna göre 2 hafta içerisinde işe ve gündelik hayata dönülebilir. Bu süre zarfında yüze direkt temas edilmesi muhtemel aktivitelerden kaçınılmalıdır. En az 6 hafta süre ile topla yapılan sporlardan uzak durulması yerinde olacaktır. Cilt, özellikle güneş ışığından ve rüzgardan korunmalıdır. Cildinizin aşırı kızarmasını engellemek amacıyla 4 hafta boyunca alkol kullanımından uzak durulmalıdır. Deri pigmentlerinin eski haline dönmesi 6-12 ay sürer, bu nedenle doktor tavsiyeleri bu süre içerisinde ekstra önem kazanır.

Dermabrazyon fiyatları yapılacak işleme, hastanın cilt yapısına, cilt problemine, problemin yoğunluğuna ve işlem uygulanacak bölgenin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle alanında uzman bir plastik cerraha muayene olunmalıdır.