Yara veya yanık izleri (skarlar) estetik açıdan çok büyük rahatsızlığa neden oluyor. Bu yüzden yara izi giderme, skar tedavisi için estetik müdahale yöntemlerine sıkça başvurulur. Fakat halk arasında oluşan yanlış düşünce, yara veya yanık izlerinin tamamen ortadan kaldırıldığı yönündedir. Modern tıbbın imkanlarıyla skar tedavisi yüzde yüz gerçekleştirilememektedir. Estetik müdahale sayesinde bu izler minimuma düzeye getirilebilir, eğer şişkin bir yara izi varsa deri seviyesine indirebilir.

Hangi Yöntemler Uygulanır?

Yara izi tedavisi için uygulanan yöntemler cerrahi ve lazerle müdahale yöntemleridir. Aşırı kabarık veya çökük, vucüt çizgilerinin tersi istikametinde olan yaralar için genellikle cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde belirgin olan yara izi daha küçük, ince bir hale getirilir. Dikişlerin iyileşmesi için gereken süre 10 güne kadar sürebilir. Yara izi tamamıyla ortadan kalkmasa da belirginliği minimum düzeye iner. Ameliyattan sonra oluşan kızarıklık gittikçe azalır ve derinizin rengini alır. Ancak bu süre 2 yılı da bulabilir.

Skar tedavisi için uygulanan bir diğer yöntem de lazerle tedavi yöntemidir. Lazer yönteminde yapılan işlem derinin hasarlı bölgesine ısı verilmesiyle gerçekleştirilir. Isı verilerek derideki yara veya yanık izi tekrar hasara uğratılır. Bu hasar verme işlemi sadece yaranın olduğu kısma uygulanır. Yaraya ısı verilmesiyle derinin kendi kendini iyileştirme yeteneği tetiklenir. Böylece izler deriye eşitlenecek seviyeye getirilir. Lokal anestezi yapılan lazer tedavisi sırasında acı hissi duyulmaz.

Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Herhnagi hormonal bozukluğu olmayan veya lazere maruz kalmanın sağlık riski oluşturmadığı herkes lazerle tedavi yöntemine başvurabilir. Lazer tedavisi görmek isteyen kişiler bu durumu daha önceden doktorlarına danıabilirler.

Lazer Tedavisinin Sonucu: Daha Estetik Bir Görünüm

Alınacak sonucun hangi düzeyde olacağı lazer tedavisine değil izin özelliğine bağlıdır. Her izde maksimum düzeyde iyileşme sağlanamayabilir. Ancak her halükarda tedavi öncesine göre daha estetik bir görünüm ortaya çıkar.

Lazer Tedavisi Seansları

Tedavi seansları yaranın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tam olarak kaç seansın gerektiği ilk iki seanstan sonra netleşir. Fakat en az 3 seans olduğu söylenebilir. Bu seanslar arasında bir aylık aralıklar olması gerekir.

Tedavi sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Seansın ardından müdahale yapılan bölgeye sıcak su temas ettirmemek ve kozmetik ürün kullanılmaması gerekir. Yara izi veya yanık tedavisi gibi lazerle yapılan cilt yenileme işlemlerinin ardından müdahalenin yapıldığı yerler kabuk bağlar. Bu kabuklar döküldükten sonra iz azaltıcı krem tedavisi aşamasına geçilir. Lazer tedavisinden sonra güneşten ışınlarından maksimum düzeyde korunmak gerekir. Mümkünse tedavi yapılan bölgeyi güneşin direkt ışınlarından korumakta fayda var.

İşlemin fiyatları net bir şekilde belirlenemeyip yaranın durumuna göre netleşir. Bunun için doktorunuzun muayene etmesi ve izin durumuna göre fiyat belirlemesi gerekmektedir.