Mimik hareketlerinin sık kullanılmasına bağlı olarak meydana gelen kırışık ve çizgilenmelerin azaltılması ve giderilmesi için uygulanan Botoks kırışık giderme tedavi yöntemidir. (Clostridium botulinum) adlı bakteriden elde edilen bir çeşit toksin Yüz ve vücutta birçok alana kolaylıkla uygulanmaktadır. Deri altına özel iğneler ile enjekte edilen toksin sinir uçlarına iletimi gerçekleştiren (asetilkolinin) maddesinin engellenmesi ile sinir uçlarındaki iletimi keserek etkisini gösterir. Kırışık ve çizgilenmelerin geçici olarak giderilmesinde yardımcı olur.

Botoks Kimlere Hangi Durumlarda Uygulanır

Botoks, ilerleyen yaş ile birlikte mimiklerin oluşturduğu çizgilerin derinleşmesine bağlı yüz bölgesinde oluşan kırışıklıkların giderilmesi için yapılan medikal bir uygulamadır. Daha bir çok kullanım alanı mevcuttur. Deri altına enjeksiyon yoluyla verilen, botoks adıyla bilinen botulinum toksini sinir uçlarına iletimi sağlayan asetilkolin maddesinin salınımını engelleyip, sinir iletimini durdurarak etkisini gösterir. Yaşlanmayı geciktirir ve daha genç bir görünüm sağlar.

Kırışıkları giderme amacı ile cildin belirli bölgelerinde meydana gelen kırışık ve çizgilerin azaltılması ve giderilmesinde uygulanan, bakteriden elde edilen toksinin sorunlu bölgedeki deri altına enjekte edilmesidir.

Zaman ile birlikte mimik hareketlerinin oluşturduğu kızma, gülme, şaşırma vb. durumların olmasında ve ilerleyen yaşa bağlı olarak yüzde belirli deformiteler meydana gelmektedir. Göz çevresi, kaş arası, alın bölgesindeki kırışıklar en dikkat çeken bölgelerdir. Oluşan bu kırışıklar kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterebilir. Bu nedenle kişiler genel olarak estetik bir kaygı yaşamaktadır. Kırışıkları giderme tedavisi ile geçici olarak bu durum giderilebilir. Botoks toksini, kırışıklar meydana geldikten veya başlama evresinde yapılabilir. Yüz bölgesindeki kırışıklardan dolayı oluşan bu kırılmalar başlangıç aşamasında uygulanması durumunda daha etkin sonuçlar vermektedir.

Botoks Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır

Kırışıklık giderme isteyen hastanın önce rahatsız olduğu bölgeler değerlendirilir. Kas yapısına göre enjekte ettiğimiz botoks, sinirlerin bloke olmasını sağlar ve kasılmaları ortadan kaldırır. Enjekte edildiği bölgede gerginleşme oluşturarak ciltte daha genç ve dinamik bir görüntü sağlar. Bazen kırışıklıklar ve çizgiler o kadar derindir ki bu çizgilerin yok olması için sadece Botox yetmez, yardımcı bir tedavi şekli daha uygulanması gerekir. Bu uygulamaların başında peeling, lazer uygulamaları ve dolgu maddeleri enjeksiyonları gelir. Hastanın cildine uygun olarak yapılacak tüm bu işlemlerde lokal anestezi kremleri kullanılır. Böylelikle hasta herhangi bir acı ya da rahatsızlık duymaz.

Yüz ve vücutta oluşan kırışıklardan dolayı oluşan bu kırılmaların giderilmesinde, ilk olarak sorunlu bölgenin analizi doktor tarafından yapılmaktadır. Sorunlu bölgenin analizi sonrasında yeterli miktarda botoks toksini özel iğneler kullanılarak deri altında zerk edilmektedir. İşlemde lokal anestezi etkisine sahip uyuşturucu krem uygulanır. Bu nedenle herhangi bir ağır ve sızı söz konusu değildir. İşlemin süresi bölgeye göre değişmekle birlikte 10 – 20 dakika arasında kısa bir sürede botulinum toksi işlemi yapılır. Uygulama sonrasında kişi günlük faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir. Tek başına uygulanabildiği gibi gerek görülmesi durumunda dolgu, peeling ve lazer uygulamaları ile kombine bir şekilde yapılabilir.

Kırışık giderme işlemi sayesinde yüze yorgun ve soluk bir görünüm veren kırışıkların neden olduğu kırılmaların geçici olarak giderilmesi, yüzün daha dinamik ve genç görünmesinde katkı sağlayabilir. Ayrıca işlem ile yüzün ifadesinde bir düzelme sağlayabildiği gibi kırışıkların oluşmasında önüne geçme ve yavaşlatma sağlanabilir.

Botoksun Etki Süresi ve Sonrası

Uygulama sonrası hemen ayağa kalkarak günlük yaşamına geri dönen hastamızda Botoks 48 – 72 saat sonra etki eder ve 1- 2 hafta içinde etkisi tam olarak ortaya çıkar. Ortalama olarak 4 veya 6 ay olarak etkisi devam eder. Uygulamayı belirli aralıklarla devam ettirmeniz halinde bu süre daha fazla da uzar.

Tamamen botoks etkisini bir hafta içerisinde göstermeye başlamaktadır. Uygulamanın kalıcılık süresi işlem yapılan bölge ve kişiye göre değişmekle birlikte ortalama olarak 4 – 6 ay arasında bir etkiye sahiptir. 4. Aydan sonra etkisini yavaş olarak kaybetmeye başlar. İşlem belirli periyotlarda uygulanması durumunda kalıcılık süresinin artığı gözlemlenmiştir. İşlemden sonra 4 – 6 saat süre zarfında işlem yapılan bölgeye dokunulmaması ve masaj yapılmaması gerekir.

Hangi Alanlara ve Sorunlarda Botoks Uygulanabilir

Uygulama yapılmadan önce cilt temizlenir, botox serum fizyolojik ile sulandırılır, küçük iğnelerle cilt altına ihtiyaca göre belirlenen dozlarda enjeksiyon yapılarak işlem tamamlanır. Kullanılan madde uygulanan bölgeden başka alana dağılmaz ve 15 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Etkisi iki haftada kendini göstererek yüz gençleştirme işlemi sonlandırılmış olunur

Ciltte meydana gelen kırışık ve kırılmaların geçici olarak azaltılmasında ve giderilmesinde uygulanan Botoks, En sık uygulama alanları şu şekildedir;

  • Kaz ayakları olarak da adlandırılan göz çevresindeki kırışıklarda.
  • Minik hareketlerinin sık kullanılmasından dolayı yüz bölgesindeki kırışıkların giderilmesinde.
  • Alın, şakak bölgesinde meydana gelen çizgilenmelerin azaltılması veya giderilmesinde.
  • Kaş düşüklüklerinin azaltılmasında ve kaldırılmasında.
  • Terleme sorununa botoks işlemi ile el, ayak ve koltuk altı terleme tedavisinde.
  • Kronik olarak baş ağrılarına neden olan migren sorununun geçici olarak giderilmesinde
  • Dekolte ve boyun bölgesinde meydana gelen çizgilenmeler ve kırışıklıkların azaltılma ve giderilmesinde.
  • Burun üstünde meydana gelen kırılmalarda.
  • Burun ucu düşüklüğünün giderilerek kaldırılmasında.
  • Ağız kenarı çizgilenmeleri ve dudak üstündeki çizgilerin giderilmesinde.

Botoksun Zararı ve Yan Etkisi Var Mıdır?

Plastik cerrahlar haricinde işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalarında göz kapağının düşmesi gibi aksilikler olabilir. İşlem sonrasında yüzde hafif kızarıklıklar yaşanabilmesi ise mümkündür. Bir kere yaptırdıktan sonra devamlı yaptırılması gerektiğine ilişkin bir zaruriyet olduğuna yönelik düşünceler ise tamamen asılsızdır. İşlem sonrasında kırışıklıkların artması gibi bir durum da söz konusu değildir. Botoksun belirli aralıklarla yaptırılmasıyla yaşlanmanın önüne büyük ölçüde geçildiği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kırışıkları giderme işlemi için uygulanan botoks konunun uzmanı tarafından yeterli dozlarda uygulanması durumunda herhangi bir yan etki söz konusu olmamaktadır. İşlem sonrasında uygulama yapılan bölgede hafif düzeyde kızarıklık olması olağan bir durumdur. Oluşan hafif kızarıklık bir gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Sağlık açısından herhangi bir yan etkisi söz konusu değildir.

Kimler Botoks Uygulatabilir

Botoks uygulamasını yaptırmak isteyen hastaların yaş aralığı genellikle 18 ile 65 yaş arasındadır. Hamilelik ve emzirme döneminde yapılmaz

Botoks kırışıklıkları nasıl düzeltir? Yüzümüzdeki dinamik kasların (mimik kasları ) aşırı çalışması sonucu üzerindeki cilt katlanır ve zamanla çizgiler oluşmaya başlar. Botox uygulanan bölgede kasların hareketi azaltılarak üzerindeki cildi kırıştırması engellenir ve deri gerginlik kazanmış olur. Botox yüzde hangi bölgelere uygulanıyor? Yüzün üst kısmındaki mimik çizgileri, glabella (iki kaş arası), göz kenarı, alın ve burun kökü (bunny çizgileri ) sıklıkla botoks uygulanan yerlerdir. Glabella (iki kaş arası) botoksunda sağlamaya çalıştığımız etkiler nelerdir? Glabellaya botoks yapıyorsak sağlamak istediğimiz bir kaç etki söz konusudur. Hastanın endişeli veya kızgın görünen bir yüz ifadesi varsa, glabellaya botoks enjekte ederek bu ifadeyi yaratan bölümü rahatlatmış, gevşetmiş oluruz. Göz çevresi (kaz ayağı) botoksunda sağlamaya çalıştığımız etkiler nelerdir? Botoks ile kaz ayağı çizgilerini tedavi ettiğimizde çizgilerin derinliğinin ve sayısının azaldığını görürüz. Nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İlk olarak uygun ürünü kullanmak gerekiyor. Doğru ürün, doğru sulandırma ve uygun sterilizasyonun sağlanması dikkat edilmesi gereken konulardır. Botoks yüzünüzün doğallığını bozar mı? Problem kas aktiviteleri sonucu oluşmuş kırışıklıklar ise botoks bunun için uygun seçeneklerden biridir. Uygun dozun kullanılmasıyla sonuç olumlu olacaktır. Riskleri var mıdır? Doğru prosedürler uygulandığı takdirde yan etkiler minimum olacaktır. Enjeksiyon sonucunda lokalize enfeksiyon, ağrı, enflamasyon, his kaybı, hassasiyet, kızarıklık, morluk ortaya çıkabilir. Çok nadiren göz kapağı düşmesi görülebilir. Fakat botoxun bu yan etkilerinin yanında bir avantajı vardır. Eğer botox bir yan etki oluşturduysa bu her zaman kendiliğinden geçecektir yani geri dönüşümlüdür. Botoks nasıl uygulanıyor? Uygulama yapılacak bölge dezenfekte edildikten sonra çok ince iğnelerle kas içine enjeksiyon yapılıyor. On dakikalık tek seans işlem için yeterli oluyor.