Yüz için hazırlanan dolgu maddesi deri altına zerk edilerek sorunlu bölgedeki yaralanmalar, bozulmalar ve ince kırışıklıkların giderilmesi için uygulanmaktadır. Ciltte oluşan çukurluklar gidermek, ince yapıya sahip dudakları kalınlaştırmak, yanak bölgesine dolgunluk vermek ve belirginleştirmek masadıyla uygulanmaktadır. Yüz dolgusu sıkça hastaların tercihi haline gelmiştir.
Yüz bölgesinde birçok alana rahatlıkla uygulanmaktadır. Yüzde sarkmalar, şakak bölgesinde meydana gelen çizgilenmeler, kaş ortasında oluşan kırışıklar, kaş bölgesini şekillendirme, burun çevresinde meydana gelen kırışık ve çizgilenmeler, burun ucu şekillendirme ve elmacık kemiklerini belirginleştirme gibi durumlarda gerçekleştirilen ameliyatsız yüz dolgu tedavi yöntemidir. Yüz dolgusu işlemi son derece pratik ve kısa zaman zarfında gerçekleştirilir. Yüz dolgusu daha dinamik ve genç bir görünüm kazandırmak amacı ile uygulanmaktadır. Süreç içerisinde ciltte belli liflerin, yağların ve maddelerin azalmasına bağlı kırışıklıklar meydana gelebilmektedir. Özel olarak boyun, burun, göz, çene, ağız gibi bölgelerde kırışma, sarkma ve tahripler meydana oluşabilmektedir. Yüzün alt kısımlarında yüz dolgusu işlemi bahsi geçen durumlar üzerinde uygulanabilir. Ayrıca ciltte bulunan yara ve akne adı verilen oluşumların izlerini yok etmek için de bu işlem kullanılmaktadır. Ameliyatsız burun estetiği uygulamalarında burun dolgusu işlemi ile birçok küçük kusurlar giderilebilirken şekillendirmede yapılabilmektedir.
Ameliyatsız Yüz Dolgusu ile Yüz Şekillendirme
Öncelikle dolguda kullanılan maddeler şikayet bulunan kısma özel bir iğne yardımıyla belirli miktarda enjekte edilir. Bu enjeksiyon işlemi 20 ile 30 dakika arası devam etmektedir. Etkileri çabuk görülen bir işlem olması özellikleri arasındadır. Kalıcılık süresi ise kişiden kişiye değişmek koşulu ile 8 ile 18 ay arası sürmektedir. Bu işlemden sonra 2 gün zarfında spor yapılması tavsiye edilmemektedir. Sırt üzerinde yatmak bu süreç içerisinde önerilen bir yatış şeklidir. Aşırı sıcak su ile duş almanın da sakıncaları olabilmektedir. Yüze fazla yüklenilmeden ince masajlar yapılmalı ve sonrasında ise buz kompres uygulaması gerçekleştirilmeli. Bu tür işlemlerden sonra bir takım yan etkiler görülebilir. Bunlar kızarıklık, morarma, şişme gibi durumlardır. Bu durumlar kısa süre içerisinde kendiliğinden giderilir ve yan etkiler etkisiz hale gelir.
Zamanın ilerlemesi ile cilt yıpranır, kurur ve hacim kaybeder. Ciltte bulunan kollajen lifler ve elastik lifler zamanla yıpranır ve yaşlanmaya bağlı cilt problemleri meydana gelir. Bu problemlerin çözümü için yüz dolguları uygulanmaktadır. Yüz dolgusu uygulamaları tercih edilen dolgu maddesinin gereklilik olan bölgede deri altına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir.
Yüze Dolgu İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Yüz dolgusu ile ameliyatsız yüz estetiği uygulaması işlemi çok kısa süren ve hastanın konforu bozulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlem sırasında enjeksiyon için kullanılacak iğnelerin uçları çok incedir. Ancak yine de hastanın ağrı hissetmemesi ve rahatsız olmaması için işlem öncesinde yüz bölgesine ağrı kesici krem sürülmektedir. Daha sonrasında uygulama yapılacak bölgeye buz kompresi yapılmakta ve hastanın duyacağı ağrı en aza indirgenmektedir. İşlem uygulama yapılacak bölge sayısına göre değişiklik göstermek ile birlikte en fazla 30 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında uygulama yapılan bölgeye uygulanan dolgu maddesinin dağılmasını kolaylaştırmak için masaj yapılmaktadır. Bu işlemlerin sonunda hasta kaldığı yerden yaşantısına devam edebilmektedir. İşlem sonrasında hiçbir sorun yaşanmamakta ve hasta yaklaşık 6-12 ay kadar bir süre yapılan dolguyu rahatlıkla kullanmaktadır.
Yüze Dolgusu Uygulaması
Estetik ve dış görünüş açısından en çok dikkat çekip farkedilen alan yüz bölgesidir. Yüzde meydana gelen yara izleri, çukurluklar, çökmeler, ciltte meydana gelen sarkmalar, ince ve derin kırışıklıklar, ince ya da şekilsiz dudak yapısının giderilmesi için tercih edilecek en etkili yöntem yüz dolgusu uygulamalarıdır. Sadece yüzde deforme olmuş alanların düzeltme işlemi değil aynı zamanda ciltte meydana gelen mat görünümün yerini canlı bir görünüme bırakması ve yorgunluk izlerinin silinmesi için de tercih edilmektedir.
Yüz Dolgusu Çeşitleri
Yüz dolgusu maddeleri suni ve doğal kaynaklı yani otojen dolgu maddeleri olmak üzere iki şekildedir. Suni dolgu maddeleri, Sıvı silikon ve silikon yağı ile geçici dolgu maddeleridir. Sıvı silikon ve silikon yağı dolgu maddesi Amerika tarafından kullanımı yasaklanan ve günümüzde kullanılmayan sağlığa zararlı olduğu ve alerjen madde içerdiği için yasaklanan bir dolgu maddesi türüdür.
Geçici dolgu maddeleri ise Hyalüronik asit yani insan vücudunda bulunan bir protein yapısı ile aynı özelliği taşıyan ve su tutucu özelliğe sahip olan bir maddedir. Günümüzde en çok tercih edilen dolgu maddesidir. Diğer dolgu maddesi ise Kollajen dolgu maddesidir. Kollajen dolgu maddesi sığır proteininden elde edilmekte ve alerji riski taşıdığı için son zamanlarda çok sık tercih edilmemektedir. Bu dolgu maddeleri sıvı formdadır ve en fazla 12 ay kalıcılığa sahiptir. Katı formdaki dolgu maddeleri ise Alloderm; insan derisinden elde edilir, kalıcılığı 1 yıldır. Gortex ise kalıcıdır. Özellikle dudak bölgesinde tercih edilir. Ancak zamanla yerleştirildiği bölgeyi delerek dışarı çıkma riski olduğu için uygulanması kısıtlıdır. Otojen dolgu maddeleri ise kişinin kendi dokusundan alınarak yapılan dolgu maddeleridir.
Yüz Dolgusu Uygulama Alanları
- Nazolabial Çizgiler – Burnun iki yanındaki çizgiler
- Filtral Çizgiler – Burun ile ağız arasındaki çizgiler
- Yüzde oluşan çukurlukların doldurulması
- Alında meydana gelen derin çizgilerin giderilmesi
- Çene büyütme uygulaması
- Burun şekilendirme
- Yanak bölgesindeki sarkmaları gidermek için
- Çene altı bölgesindeki sarkmaları düzenlenmesi
- Elmacık kemiklerinde çukurlaşan alanları düzeltme ve daha belirgin hale getirmek için
- Dudak dolgusu ile dudakları kalınlaştırma ve şeklindeki bozuklukların giderilmesi işlemleri
Yüz Dolgusu ile Kalıcılık Ne Kadardır?
Yüz dolgusu işleminde kalıcılık 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Kullanılan dolgu malzemesi sıvı formda olduğu için bu süre cildin dolgu maddesini eritmesine ve kişinin enzimatik aktivitesine bağlı olarak değişmektedir.