Terleme konusu birçok insan için önemli bir sorundur. Gerek sosyal hayatı gerekse de iş hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Vücudumuzda en çok terleyen bölgelerden biri de şüphesiz koltuk altı bölgemizdir. Ayrıca eller de en çok terleyen ve insanları fazlasıyla rahatsız eden bir durumdur. El terlemesi tedavisi ve koltuk altı botoks sayesinde bu tarz durumlardan kurtulmak mümkündür. Sosyal hayatı etkileyen sorunun tedavisinde bu uygulama yapılabilmektedir.
Aşırı Terleme Sorunu ve Tedavi Yöntemleri
Fizyolojik bir olay olan terlemenin aşırı olarak terlemesi ise bir rahatsızlık sebebidir. Ellerde, yüz ve koltuk altlarında sıklıkla aşırı terleme durumu yaşanabilir. Bu rahatsızlığa sahip bireylerin sosyal hayatları olumsuz yönde etkilenir. Terleme tedavisi terleyen bölgeye botoks uygulaması yapılmaktadır. El terlemesi vede koltuk altı terlemesinde olumlu sonuçlar verebilmektedir.
Az veya orta seviyedeki terlemeler için losyonlar ve kremler etkili olabilmekteyken aşırı terlemelerde ise tek çare medikal uygulamalardır. Terlemenin yoğun olduğu koltuk altı bölgesine 30 civarında ince uçlu küçük iğnelerle Botoks yapılır. İki hafta sonra eğer terleme devam ediyorsa alan nişasta unu ve iyot ile yapılan test neticesinde terleyen bölge net olarak tespit edilerek uygulama tekrarlanır.
Yapılan tedavi etkindir ve 6 – 12 ay arasında etkinliğini korur. Daha sonra terleme de artış görülmesi halinde gerekli testler yapılarak yeniden işlem yapılabilir.
Terleme Tedavisini Kimler Yapabilir?
Cilt ve deri hastalıkları konusunda uzmanların ve hekimlerin gözetiminde yapılmalıdır. 2004 yılından beri yapılan koltuk altı botoksu ve el terleme tedavisi hamile ve emziren kadınlara yapılmamalıdır. Ayrıca kas hastalıklarına sahip bireylerin de bu tedavi yöntemine başvurmamaları gerekir. Koltuk altlarında terleme miktarı çok fazlalaşabilir. Damla haline gelecek yoğunluktaki bu terleme insanların sosyal hayatlarını etkilediği gibi kıyafetlerinin de kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca elleri aşırı terleyen bireyler, tokalaşmaktan, insanlarla yakın temas kurmaktan ve dans etmekten kaçınırlar. Aşırı terleme sorunu yaşayan tüm bireylerin tedavi ile bu sorunlarında kurtulması mümkündür.
ETS Terleme Cerrahi Tedavisi
Cerrahi tedavinin süresi yarım saat civarındadır. ETS adı verilen bu yöntem ile bölgede kesme, klips koyma ve koagülasyon gibi yöntemler uygulanır. Endoskopik bir işlem ile terleme bölgelerindeki sinirlerin klipsle sıkıştırılması sağlanır. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında aşırı terleme olan bölgede terleme duracaktır. Cerrahi müdahaleden bir gün sonra gezilebilir, iki gün sonra duş alınabilir. Bir hafta sonrasında ise hastalar eski sosyal ve iş hayatlarına yeninden kavuşabilirler. Terleme işlemi yapılan bölge ile sonuçlandırılır. Yani terleme yapılan cerrahi müdahale sonrasında tüm bölgede durmaz. Sadece cerrahi müdahalenin yapıldığı bölgede terleme biter.